Den stressfria dagen infaller den 28 Maj varje år. Den stressfria dagen är till för att uppmärksamma stressens negativa effekter och vikten av att förebygga detta.

I det här blogginlägget tänkte jag berätta lite om hur stress påverkar mig, och hur jag har integrerat stunder av återhämtning i min vardag.

Jag har begränsat med energi som jag behöver fördela på ett strategiskt sätt för att orka med min vardag med allt som den kan medföra. Jag är oerhört stresskänslig och har därför behövt lära känna min kropps signaler och hur stress påverkar mig. När jag utsätts för överbelastning får jag ångest. Jag blir även extremt känslig för alla sorters intryck (mer än vad jag är i normala fall). Min mage blir utslagen, jag blir omotiverad, tappar matlusten, får svårt att ta mig för saker, får sömnproblem, kroppen vibrerar, hjärnan går på högvarv och det ringer i öronen. Det första tecknet på stress är att jag får svårt att sortera alla intryck och inte kan till mig ny information, eftersom sinnet är så pass överbelastat.

För att behålla min energi på en jämn nivå och förebygga ohanterliga stresspåslag har jag stunder av återhämtning som ett självklart inslag i min vardag. Även om det är en dag då det är mycket runtomkring mig, ser jag alltid till att ägna iallafall fem minuter åt stillhet för att ge mig själv möjligheten att stilla sinnet. Det kan handla om att sitta fem minuter i tystnad och ta några djupa andetag.

Jag har flera strategier för att hantera och förebygga stresspåslag. Den viktigaste strategien för att förebygga stress har varit att lära känna kroppens signaler och lyssna på kroppen när jag känner att jag har en inre stress som börjar byggas upp. Yoga och meditation är två förebyggande åtgärder som har hjälpt mig jättemycket. Det har inte bara hjälpt mig att minska stressen. Det har även hjälpt mig att lära känna min egen kropp och mitt inre. Det har ökat min medvetenhet och gjort mig mer uppmärksam på mina behov och vad jag själv kan göra för att må bra.

Att ha stunder av återhämtning som ett självklart inslag i min vardag handlar främst om långsiktighet. Det handlar om att långsiktigt värna om min psykiska och fysiska hälsa. Det tog tid för mig att få rutin på den vardagliga återhämtningen och verkligen göra den till en del av min vardag. Utöver yoga och meditation, är även musik, läsa/lyssna på ljudböcker, lösa korsord, vistas i naturen, och motionera några av strategierna jag använder mig av. Detsamma gäller övriga rutiner i min vardag. Att stiga upp på morgonen, ha bra måltidsrutiner och jobba på mina sömnrutiner. Jag vet att det mest basala som sömn, mat och att röra på mig är något jag mår bra av och att det är en viktig del för att minska den inre stressen.

Sen har jag precis som många andra bättre och sämre dagar. Men jag försöker alltid använda mig av någon av mina strategier som exempelvis stiga upp på morgonen, ta en promenad eller bara ligga och slappna av till musik för att inte tappa mina rutiner. Det är en pågående process som jag måste jobba med dagligen, eftersom jag är medveten om hur lätt det är tappa rutinerna och hur svårt det är att jobba upp dem igen.

Vissa dagar är det enklare och vissa dagar är det svårare.

Det är något jag har accepterat, och de dagar då det är svårare försöker jag göra så gott jag kan utefter den energi jag har just den dagen.

 

Michaela Eriksson
Ambassadör (H)järnkoll Skåne

Kommentarsfunktionen är stängd.