
Hem – 2023
VÄLKOMMEN TILL HJÄRNKOLL SKÅNE
Hjärnkoll är en ideell riksorganisation som arbetar för att minska fördomar och sprida kunskap om psykisk ohälsa i samhället. Med början 2016 blev NSPH Skåne medlemmar i Riksförbundet Hjärnkoll och fick därmed förtroendet att driva Hjärnkolls arbete vidare i Skåne.
Detta gör vi genom Hjärnkoll Skåne där våra Hjärnkollambassadörer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, som besöker arbetsplatser för att lära er mer om psykisk hälsa.
Vi riktar oss specifikt mot arbetslivet, vården och skolan samt också för olika typer av tillfällen som mässor, paneldebatter och olika events.
ANTISTIGMAKONFERENSEN 2023
BARNS PSYKISKA HÄLSA
I år kommer vi att ha konferensen på Hotell Fritiden – Ystad och även digitalt via Zoom. Konferensen är helt kostnadsfri!
13:00-16:30
LEVANDE BOK
VAD ÄR LEVANDE BOK?
Levande bok är en kostnadsfri föreläsning av en av våra Hjärnkollambassadörer som kommer till ert bibliotek och berättar ett kapitel ur sitt liv med psykisk ohälsa som åhörare kan ställa frågor efteråt för att öppna upp för samtal kring psykisk ohälsa.
VAD INNEBÄR DET FÖR ER?
- Ni marknadsförs i samband med att det bokade levande bok besöket sker på våra sociala medier där vi har flera tusen följare.
- Ni får en kostnadsfri kort föreläsning till värde av 4200 kr för besökare och personal.
- Ni behöver endast avvara en yta/rum där ”föreläsningen” kan äga rum utan att eventuellt störa övriga i lokalen.
- Ni får material från oss att lägga upp på er hemsida/sociala medier samt trycksaker som kan finnas tillgängligt hos er vid tillfället.
Är ni intresserade av att hjälpa till med kunskapsspridning kring psykisk ohälsa för att motverka diskriminering samt förändra attityder i samhället? Klicka på knappen nedan för att anmäla ert intresse och vidare planering.
VÅRT PROGRAM FÖR SKÅNEVECKAN 2023
MÅNDAG 9/10
15:00-16:30 – Ann Wirsén Meurling – Mycket begåvad, men slarvig och lat | Fysiskt: Måkläppen, Kommunhuset, Vellinge
Ann Wirsén Meurling föreläser om att som ung ha kallats “mycket begåvad, men slarvig och lat”. Efter lång och upprepad behandling av depression, ångest och utmattningsdepression fick hon äntligen en ADHD-diagnos.
Arrangör: Vellinge kommun
TISDAG 10/10 (Världsdagen för psykisk hälsa)
08:00 – Malin Josefsson – Finns lyckan i ett ägg? | Digitalt – Se vår Facebooksida
10:00 – Martina Hägerklint & Hanna Hildeman – POD Martinas Djupdykningsfika – Mamma med ADHD | Digitalt – Se vår Facebooksida
10:00-16:00 – Martina Hägerklint, Annika Wihlborg Paulin och Lars Berglund (bokbord) – Unga, unga vuxna med fokus NPF
Både fysiskt och digitalt. Fysiskt: Olof Palmes Plats 1 (Folkets Hus vid Nobeltorget) // Digitalt: Information finns här
18:00-20:00 – Kiriakos Backis – ADHD, PTSD och Ångestsyndrom | Digitalt – Anmäl dig här för att få länk
Kiriakos Backis föreläser om sin erfarenhet av bland annat ADHD, PTSD och ångestsyndrom samt vad som hjälpte honom i sin rehabilitering.
Arrangör: Vellinge kommun
18:30-19:30 – Hanna Hildeman – Återhämtning genom konst och musik | Fysiskt: Medborgarhuset, Blekingevägen 1, Staffanstorp
Föreläsning av Hanna Hildeman från Hjärnkoll. Personligt om återhämtning genom konst och musik och ett nytt förhållningssätt till prestation.
Arrangör: Staffanstorps kommun
ONSDAG 11/10
18:00-19:00 – Martina Hägerklint – Levande bok – NPF-mamma | Fysiskt: Stadsbiblioteket Kristianstad
I Martinas levandebok föreläsning delar Martina med sig av ett kapitel ur hennes liv. Denna kväll bjuds ni på en inblick i ett annorlunda föräldraskap. Att vara mamma till två döttrar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, återkommande depressioner, ångest och självskadebeteende. Hur får man ihop livet som mamma, fru, med arbete och en oändlig mängd möten och med en ständig oro för sina barn?
Medarrangörer: Sensus
18:30-19:30 – Kiriakos Backis & Malin Josefsson – Levande bok – Musiken och kreativiteten som hjälp genom sorg och depression | Fysiskt: Sensus. Malmö
Kiriakos och Malin berättar hur musiken och kreativiteten har hjälpt dem genom sorg och depression.
De startade med en YouTube-kanal som sedan ledde till musikprojektet ”Strange Love Duo”. Kiriakos sjätte album har skapats hittills och de berättar om processen, skapandet och återhämtningen.
Medarrangörer: Sensus
TORSDAG 12/10
10:00-11:00 – Kristoffer Persson – Från inlagd till anställd | Fysiskt: Baravägen, Konferensrum 13, Lund
Kristoffer Persson berättar utifrån sina egna erfarenheter som patient, samt hur det är att själv jobba inom psykiatrin som peer support.
15:00-17:30 – Martina Hägerklint – Om att vara nära anhörig till någon med psykisk ohälsa | Fysiskt: Nedre Nytorgsgatan 13, Helsingborg
Arrangör: NSPH Skåne och Wemind
16:00-17:00 – Kristoffer Persson – Återhämtning genom konst och musik | Fysiskt: Biblioteket, Kyrkogatan 31, Skurup.
Kristoffer Perssons föreläsning börjar med ett av hans tidigaste minnen i livet, en panikångestattack. Han berättar om hur det är att växa upp med konstant ångest samt om sin återhämtning genom musik och konst.
Arrangör: Individ- och familjeomsorg Skurups kommun och Hjärnkoll Skåne
FREDAG 13/10
14:00-17:00 – Martina Hägerklint – Om att vara nära anhörig till någon med psykisk ohälsa | Fysiskt: Åldermansgatan 13, 3 vån., Lund
Arrangör: NSPH Skåne och Wemind
LÖRDAG 14/10
11:00-13:30 – Musik och kultur som recept | Fysiskt: Röda rummet, Stadsbiblioteket, Kung Oscars väg 11, Malmö
Med kanalen Livet med som utgångspunkt kommer producenten och journalisten Hanna Dockson att vara moderator för ett samtal om psykisk hälsa.
På eventet medverkar Kristoffer Persson och Lars Berglund samt andra deltagare från de mest lyssnade poddarna. Publiken kommer att få ställa frågor så lyssna gärna inför eventet. Poddarna finns på Podcaster (för Iphone) eller Podcasts Tracker (för android). På Instagram heter eventet @livetmedpoddserien
Kristoffer berättar om sitt liv med psykisk ohälsa, men också hur musiken har hjälpt honom vidare.
Obs! Denna föreläsning är till för dig som är över 16 år!
SÖNDAG 15/10
BOKA FÖRELÄSNING MED NÅGON AV VÅRA AMBASSADÖRER
Våra ambassadörer föreläser utifrån sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa, egen eller som anhörig. Målet är att öka kunskap om och öppenhet kring psykisk ohälsa.
Ni väljer själva om ni vill ha föreläsningen fysikt eller digitalt.