Anmälan – Film
FILMVISNING 11/12 - KOSTNADSFRITT!
17:30-19:30
ABF-huset, Spånehusvägen 47, 211 58 Malmö
Varmt välkomna onsdagen den 11 december till vår filmpremiär av vår film ”Stigma – Berör oss alla” som visas i samarbete med ABF.
Syftet med filmen är att belysa den stigmatisering som pågår i samhället. Vi kommer att möta både professionella inom psykiatrin, forskare, representant från brukarrörelsen och ambassadörer från Hjärnkoll. Vill ni läsa mer, se nedan.
Dörrarna slås upp 17:30 där vi kommer att bjuda på popcorn och alkoholfri cider och möjlighet till att mingla.
Filmen startar 18:00 med en kort presentation och varar lite mer än 1 timme. Vi kommer att ha kortare pauser för att få möjlighet kunna stanna upp och samla sig eller formulera eventuella frågor till efterföljande frågestund till de som medverkat i filmen.
JAG VILL SE FILMEN!
I FILMEN MEDVERKAR:
Anna Karin Apelgren – Samordnare, Region Skåne – Psykiatri, Habilitering & hjälpmedel
Anna Karin har arbetat inom psykiatri i många år och är nu samordnare för Region Skånes utvecklingsarbete kring stigma kopplat till psykisk hälsa och suicid i samverkan med Folkhälsomyndigheten. Hon är också samordnare för SPiSS (SuicidPrevention i Svenskt Samhälle) som är ett utbildningskoncept med webbutbildning och samtal om suicidprevention och stigma.
Hon tycker att det behöver arbetas på bred front för att förändra attityder och beteenden som relaterar till att minska stigma och självstigma.
Mahmoud Azzam – Kurator, Vuxenpsykiatrin, Region Skåne & Doktorand på Lunds Universitet
Mahmoud har sedan 2014 arbetat som kurator inom sjukvården, där han har arbetat med olika tillstånd av psykisk ohälsa. Han är utbildad socionom och har grundläggande utbildning i kognitiv beteendeterapi. Sedan 2009 har Mahmoud arbetat som ASSIP-terapeut (Attempted Suicide Short Intervention Program), en terapeutisk metod som riktar sig till personer som gjort suicidförsök och som genomförs inom ramen för en RCT-studie (randomiserad kontrollerad studie). Utöver sin anställning i Region Skåne är Mahmoud sedan 2022 doktorand vid medicinska fakulteten på Lunds universitet, med inriktning på självstigma och suicid.
Annika Lexén – Forskare och docent i arbetsterapi på Lunds Universitet
Annika har sin bakgrund inom psykiatrin i Malmö, där hon har mött många människor som kämpat med stigma och självstigma i sin återgång till ett fungerande vardagsliv.
Frustrationen över att de individer hon mött inte alltid fick den hjälp de behövde ledde till att hon började forska.
Hon är särskilt intresserad av hur olika faktorer, såsom stigma och självstigma, påverkar individers möjligheter att återhämta sig och vara delaktiga i samhället, samt utveckling och utvärdering av olika insatser som syftar till att minska stigma och självstigma.
Conny Allaskog – Ordförande Riksförbundet Hjärnkoll
Conny började engagera sig i frågor om psykisk ohälsa utifrån tidigare erfarenheter av att ha varit anhörig till en person med svår psykisk ohälsa. Med en vilja att utveckla och förändra psykiatrin och minska fördomar och stigma kring psykisk ohälsa började han engagera sig i Hjärnkoll och NSPH. Conny har medverkat i framtagning av ett flertal metoder för brukarinflytande såsom Brukarrevision. Han har också ett stort intresse av frågor kring återhämtning och han är medförfattare till Återhämtningsguiden. Idag är Conny verksam som ordförande för Riksförbundet Hjärnkoll och NSPH.
Hjärnkollambassadör – Billie Viberg
Billie har sedan många år tillbaka bland annat en Borderlinediagnos. Billies har även haft ett självskadebeteende som försvårat för henne att få rätt hjälp och verktyg för att må bättre. Synen från omgivningen, vården och främst hennes själv har varit plågsam.
Såhär beskriver hon det hon har mött genom livet och hur det har påverkat hennes liv och möjligheten att komma framåt.
Hjärnkollambassadör – Kim Plunteman
Långt innan Kim blev Kim visste hon att något var fel. Resan startade med att komma ut som homosexuella Jonas och resan fortsatte mot Mia-Jonas till att bli den stolta kvinna hon är idag. Resan har var allt annat än lätt och efter hand som transformation skedde så kom allt hon varit med om ikapp och mörka tankar, låg självkänsla och ångest blev en vardag för Kim.
Här beskriver hon hur stigmat kopplat till transpersoner samt psykisk ohälsa har påverkat henne.
Hjärnkollambassadör – Kristoffer Persson
Kristoffer kände redan som barn att något var fel. Han fick även ständigt bekräftelse från både skola, socialtjänst och vården att det var så. Hopplösheten infann sig snabbt och de mörka tankarna kom oftare och oftare.
Efter flera år av återkommande depression, ångest, isolering och ständigt få höra att han bara lat vände livet när han fick träffa en människa som såg honom och trodde på honom.
Hjärnkollambassadör – Kinsi Eid
Kinsi kom till Sverige 1996 tillsammans med en främmande familj, då hon flydde undan kriget i Somalia. Kinsi kunde inte sätta ord på sina känslor och visste inte vad psykisk ohälsa var för något. Det var inte något man pratade om och hade någon kunskap eller förståelse för.
När Kinsi drabbades av depression och hade mörka tankar blev hon bemött med oförståelse och fick till sig att skaka av sig det.
Hjärnkollambassadör – Hanna Hildeman
Redan som tonåring började Hannas självskadebeteende och ätstörning ta form som var starten på ett långt lidande och sökande efter hjälp som aldrig blev riktigt rätt. Hanna fick senare en ADHD diagnos som hon försökte passa in i, men kände fortfarande att det var något mer.
Efter en ny utredning med frågeställningen autism fick Hanna istället diagnosen Emotionell instabil personlighetssyndrom som blev en chock för Hanna.
Hjärnkollambassadör – Gittel Ullebo
Gittel varningssignaler varna högt, men varken Gittel eller vården tog symptomen på utmattning på allvar. Från det gick det snabbt över i en djup depression som pågick i ett par år. En dag tog orken slut och Gittel vakande på IVA efter att ha hoppat framför ett tåg. Livet med utmattning och depression har inneburit stort lidande för Gittel och framför allt oförståelsen till hennes mående.
Idag är Gittel halv på utsidan, men hel på insidan och förståelsen för hennes funktionsnedsättning är helt annorlunda.
Hjärnkollambassadör Martina Hägerklint
När Martinas två barn fick sina NPF- diagnoser trodde Martina att nu får vi hjälp och det kommer bli lättare, men så var inte fallet. Martina drabbades av en svår utmattning efter många års kamp för sina barn.
Synen och bemötandet från omgivningen, skolan, vården och myndigheter blev ett stående hinder och prövning. Så här beskriver hon sina många möten med stigma.
Hjärnkollambassadör – Ulla Linse
Ulla fick på 1990-talet diagnosen paranoid schizofreni. Under åren som följde erbjöds Ulla olika mediciner som tyvärr inte hjälpte henne. 2003 fick livet en vändning genom en ny medicin som fungerade och rätt människor dök upp i hennes liv. Efter flera års sjukskrivning fick Ulla ett arbete och ett sammanhang som hon länge sökt, men hon höll tyst om sin diagnos för att inte bli missförstådd.
Så här beskriver Ulla hur det var för henne att leva med denna diagnos.
Hjärnkollambassadör – Erik Wiklund
Eriks liv handlade om att dö under så många år då depressionen hade tagit över. Smärtan att leva var konstant. Otaliga självmordsförsök, självmedicinering med alkohol tillsammans med en obefintlig sjukdomsinsikt. Erik fick många olika diagnoser och symptom från vården och fick lära sig, för honom, en helt främmande vårdvärld. Han såg sina anhöriga lida av hans sjukdomssituation och han planerade att göra sig ovän med alla anhöriga eftersom han ansåg att de störde hans möjlighet att dö eftersom han älskade dem men hatade sig själv.