Ahmad Alkhatib

Ahmad vet hur svårt det kan vara att med trauman bakom sig börja om sitt liv i ett nytt land. Men framför allt vet han också att det är fullt möjligt att skapa en bra tillvaro trots allt som har hänt. Hör honom berätta om sin resa och livet i dag.

2015 flydde Ahmad ensam från Syrien till Sverige och tvingades börja om på nytt – utan familj och med en juridikexamen som han var tvungen att komplettera. Detta innebär många år till i skolan samt mycket stress, oro och tankar. Han fick uppleva den psykiska stress som det innebär att se sitt land falla isär, att förlora allt och sedan behöva börja om som asylsökande i Sverige.

Väl på plats insåg han hur svårt det kan vara att behöva lära sig ett helt nytt språk, en ny kultur och samtidigt försöka hitta bostad och arbete. Att hitta ett arbete kan vara extra svårt om man inte behärskar svenska och dessutom inte har något nätverk. Efter ett tag började den psykiska ohälsan göra sig påmind. Ahmad fick svårt att sova, han tänkte mycket på det som hade varit och han hade drömmar om kriget hemma i Syrien. Samtidigt kände han en oro över familjen som bor kvar i hemlandet.

Språket blev en väg in i samhället

Dock lärde sig Ahmad svenska snabbt vilket öppnade dörrar in i samhället. Han fick jobb och lärde känna nya människor och hans psykiska hälsa blev allt bättre i takt med att han integrerades i samhället.

Genom sina föreläsningar vill han visa andra som befinner sig i en liknande situation att det går att börja om i ett nytt land med hjälp av rätt stöd. Ahmad vill också ge andra nyanlända hopp:

”Hopp kan hjälpa människor i osäkra situationer att bevara en tro på livet och på att det är möjligt att skapa sig en framtid på den plats där man lever. De som behöver hopp allra mest är nyanlända i Sverige men på grund av krig och oro förlorar många hoppet. Det är därför viktigt att förstå hur hopp kan skapas och upprätthållas. Hopp är av existentiell betydelse. Det ger kraft och också tilltro till framtiden. Utan hopp förlorar livet sin mening”. 

Ahmad vill också öka kunskapen hos myndighetspersonal om hur de bättre kan hjälpa de som har migrerat till Sverige. 

I dag är Ahmad tjänsteman och Hjärnkollambassadör. Han föreläser både på svenska och arabiska.

 

BOKA AMBASSADÖR

Denna ambassadör går tyvärr inte att boka för tillfället. Kontakta oss så hjälper vi dig att
hitta en annan, lämplig ambassadör.