Alice Lindvall

Kort presentation

Under Alice Lindvalls föreläsning får vi höra om hur en ung person påverkas av en uppväxt som elitsatsande idrottare och högpresterande elev. Vi får lyssna på hur hon vid 17 års ålder brände ut sig till följd av det liv hon levt, och om hur hon sedan dess fått kämpa med hjärntrötthet, koncentrationssvårigheter och en ständig kontakt med vården. Hör om hur en diagnos som utbrändhet påverkar självkänslan och motivationen, samt om hur den ofta misstolkas av vården. Alice berättar även om hur depressionen och ångestsyndromet hon drabbades av i anslutning till utmattningen har tagit sig uttryck. Alices föreläsning är en informativ men känslosam berättelse som syftar till att skapa medvetenhet hos unga personer i riskgruppen för att utveckla utmattning, men den riktar sig även till de vuxna runtomkring dessa unga individer med konkreta tecken på hur man ser att någon mår dåligt och hur man hjälper denne att klara skolan och livet.

Bakgrund

Alice kommer ifrån Stockholm men bor nu i Lund och pluggar till psykolog. Hon har under hela sitt liv varit elitsatsande idrottare samt högpresterande elev. Hon spelade under hela sin tonårstid handboll i högsta serien för sin ålder i Stockholm, men sadlade sedan om till Amerikansk Fotboll där hon tog SM-medalj samt rankades som tredje bäst i Sverige på sin position (Quarterback) redan första året hon spelade, samt kallades till landslagsläger alla sina aktiva år. Utöver detta gick hon ut grundskolan med 340/340 meritpoäng och läster fyra extra kurser vid sidan om och hade tre jobb. Andra året på gymnasiet gick det inte att hålla uppe längre och hon drämde rakt in i väggen. Med anpassningar och förståelse från vuxenvärldens sida tog hon sig igenom gymnasiet och pluggar nu för att i framtiden kunna specialisera sig inom forensisk psykologi.

Beskrivning av den psykiska ohälsan

Alice diagnostiserades vid 17 års ålder med utmattningssyndrom, depression och GAD. Hon lider även av en ätstörning och har nyligen remitterats en autismutredning (högfungerande autism).

Vändpunkten i livet

Vändpunkten kom när Alice fick en panikångestattack hemma hos sin dåvarande pojkvän som varade i över 30 min och hon för första gången bad sin mamma att frånvaroanmäla henne från skolan dagen därpå. Mamman, som länge försökt få Alice att söka hjälp använde då sin makt som vårdnadshavare, mot Alice vilja, och tvingade iväg henne till en läkare. Alice skulle fylla 18 år om bara två månader så detta var sista chansen för mamman att se till att hon fick vård. Tur var det, eftersom Alice själv är övertygad om att hon aldrig sökt hjälpen på egen hand eftersom hon var så sjuk vid tillfället.

Hur ser livet ut idag?

Alice läser som sagt till psykolog i dagsläget. Utöver det jobbar hon som makeupartist och säljare på Kicks och som föreläsare på Hjärnkoll. Hon kämpar dagligen med psykisk ohälsa då hon tvingats inse att den kognitiva kapaciteten sedan utbränningen är begränsad. Hon kämpar med koncentrationssvårigheter, motivationsbrist, bristande tro på sig själv och extrem trötthet. Än idag sover Alice 15h om dagen om hon får chansen och sedan hon flyttat hemifrån kämpar hon även enormt med maten. I och med corona har livet varit väldigt jobbigt då hon är i stort behov av rutiner för att fungera. 

Vad kan åhöraren förvänta sig av föreläsningen?

Lyssnare kan förvänta sig en ung person som tvingats till stor självinsikt på kort tid. Föreläsningen i sig är lätt att hänga med i då hon strukturerat den efter frågorna:

  • Vem var hon innan hon gick in i väggen?
  • Vilka var de första tecknen på att hon var sjuk?
  • Vad fick hon för hjälp?
  • Vad blev konsekvenserna av allt detta?
  • Vem är hon idag?

Då Alice själv är en väldigt visuell person i behov av konkreta exempel har hon lagt upp sin föreläsning på liknande sätt, där hon istället för att använda sig av abstrakta beskrivningar av sitt tillstånd berättar om konkreta situationer som uppkom och hur den psykiska ohälsan tog sig uttryck. Alice är bekväm med att tala om sina tidigare problem och är villig att svara på alla frågor som uppkommer under föreläsningens gång. Hon föreläser gärna för större grupper och hennes föreläsning brukar upplevas som gripande, engagerande och givande av de i publiken. Alice stannar även alltid kvar en liten stund efter föreläsningens slut för att folk som inte vågar ställa frågor inför gruppen ska få en chans att göra det privat.

Övrigt

Alice föreläser helst på svenska då det är det hon är van vid, men hon har sedan ung ålder gått i engelskspråkiga skolor och är därmed flytande i engelska också. Om en engelskspråkig föreläsning önskas kan det eventuellt gå att ordna.

BOKA FÖRELÄSNING MED ALICE

Önskar du ha föreläsningen

Kommentarsfunktionen är stängd.