Anton Liman

Kort presentation

Anton föreläser om arbetsrelaterad utmattning som egenföretagare där många år av högt tempo, ständig stress och för hög arbetsbelastning tillslut fick privatlivet att kollapsa.

Föreläsningen tar dels upp faktorerna som orsakat ett tillstånd av psykisk ohälsa, men också vad som i Antons fall gjorde det möjligt att ta sig tillbaka till ett fungerande och välmående liv, präglat till stor del av nya insikter och värderingar.

Bakgrund

Anton växte upp i en förort till Stockholm och började tidigt strula till skolan. På den tiden då ADHD ”inte fanns” blev skolgången en trist upplevelse och strax efter tio år fyllda ansluter han helhjärtat till vänskapskretsen där andra värderingar än att sköta skolan och följa regler är av vikt. Några år senare hoppar han av skolan och börjar arbeta.

Vid 23 års ålder får han verksamhetsansvar i form av ett butikschefsjobb, och två år senare öppnar han sin första egna butik. De kommande 13 åren är han med och startar upp ytterligare fem butiker, två medlemsföreningar och en branschorganisation.
Han bildar familj, skaffar fin bil och flyttar till ett förnämt bostadsområde.

Livet han drömt om ser ut att bli ett faktum genom ambition och hårt arbete.
Föga anade han hur mycket det skulle komma att tära på hälsan. 

Beskrivning av den psykiska ohälsan

I början var stressen nästan något positivt, en katalysator för det inre drivet som fick Anton att prestera och vara kreativ. När man rider den vågen är det lätt att bli fartblind, och sakta men säkert började utmattningen slå rot. Den fysiska nedbrytningen började omgående, utan att han saktade ner. Sedan kom den psykiska kollapsen krypande och den tog åratal.
Dåligt humör, social isolering, försämrat fokus, dalande minneskapacitet och framförallt bristande motivation tog allt mer plats i tankarna. Tillslut sa kroppen ifrån på riktigt och han kunde inte längre ta sig upp ur sängen. Det var då Anton förstod att något var trasigt på allvar, och kort därefter börjar han ta de första stapplande stegen på en lång resa mot återhämtning.

Vändpunkten i livet

Den tekniska vändpunkten var flytten till Skåne, men de bakomliggande insikterna som förverkligat den var det väsentliga skiftet.

Efter flera år av att ha trampat vatten utan förbättrad situation insåg Anton att något behöver förändras för återhämtning att äga rum.

Idag lever han utan symptom av utmattning, väl medveten om strategierna som gjort det möjligt.

Hur ser livet ut idag?

Idag lever Anton ett lugnt liv i en liten by på den skånska landsbygden, där entreprenörskapet åter är igång men i betydligt ringare omfattning.

Vardagen är formad i avsikt att värna om hälsa och välmående samt finna lugn och mening.

Han beskriver livet som ett nytt recept till en godare rätt, där de huvudsakliga ingredienserna är familj och vänner, naturen, lugnet, reflektion och acceptans.

Vad kan åhöraren förvänta sig av föreläsningen?

Anton beskriver vägen till utmattning genom att belysa aspekter av vardagen som kan tyckas triviala och dolda, men som över tid kom att leda honom förbi bristningsgränsen. Därefter gör han detsamma i redogörelsen av sin återhämtning, där han beskriver hur det föll på egna axlar att finna vägen till ett gott liv igen.

Med konkreta exempel på vad som fungerat för honom, vill Anton inspirera andra i liknande situationer att se möjlighet till förändring.

 

Övrigt

Kan även föreläsa på engelska om önskemål finnes. 

BOKA FÖRELÄSNING MED ANTON

Önskar du ha föreläsningen

Kommentarsfunktionen är stängd.