Lars Berglund

Kort presentation

Lars Berglund föreläser om hur det är att växa upp med föräldrar som var generösa med saker men desto mindre omtanke och kärlek och vad det skulle få för konsekvenser för honom som barn och vuxen.

Bakgrund

År av erfarenheter från mobbning, dysfunktionella arbetsplatser och flickvänner med alla möjliga problem satte sina spår och ledde till slut till utmattningssyndrom och sjukskrivning.

Men varför hade han låtit det gå så långt då? Den frågan är på alla sätt berättigad och Lars önskar att jag hade ett bra svar, vad han däremot har är en massa teorier. Först och främst vet man sällan att man ska gå in i väggen i alla fall inte första gången, senare kan man om man tur, upptäcka symtom i tid och slå på handbromsen, om man har möjlighet till det vill säga, det är inte alltid ens livssituation tillåter det, detta tar han bland annat upp i sin föreläsning.

Pliktkänsla är en annan aspekt på det hela som är viktig att ta upp, bita ihop och gilla läget är något Lars är uppväxt med och står i total kontrast till det livet som han lever efter sin utmattning

I Lars uppväxt var det laget före jaget som gällde och ordet självförverkligande kunde man knappt stava till och man betraktades som en svikare om man inte fanns där och bidrog till gemenskapen.

Beskrivning av den psykiska ohälsan

Att känna sig fullständigt dränerad på kraft och känslor, som ett vakuum i huvudet eller som att befinna sig i limbo där man inte vet vilket ben man ska stå på.

Lars blev t.ex. mycket ljudkänslig och kunde reagera vid minsta lilla oljud och han kan fortfarande ha problem med detta än idag.

Dock är det svårt att sätta ord på måendet då det var som 1000 känslor på en gång, en mix av förvirring, skräck, uppgivenhet, desillusion – men också en känsla av lättnad.

Att vilja ”ta tag i” problemet själv var starkt redan från början och göra något bra av det dåliga, ta lärdom av erfarenheten. Lars betraktade sig egentligen mer som ”vidbränd” än ”utbränd” och tänkte att bara han hamnar i ”rätt” miljö skulle allting bli bra igen. Men att hitta denna miljö skulle visade sig vara lättare sagt än gjort.

Känslan av att svek fanns där också, men var svår att definiera exakt vem han hade svikit men det han mer eller mindre bestämde sig för från början var att det skulle komma något gott ut av det. Dock skulle det visa sig vara lättare sagt än gjort och Lars odyssé skulle ta sin början.

Vändpunkten i livet

Lars kan inte peka på en direkt vändpunkt utan det har varit en lång resa att ta sig dit han är idag och ändå känns det som resan bara börjat.

Att vara nyfiken är både på gott och ont och lett till livsval som inte alltid har gett det resultat som varit önskvärt från början men ändå lett till nya lärdomar.

”Livets labyrint” kan vara både lockande och skrämmande men han lever efter devisen ”ångra inte vad du gjorde utan vad du inte gjorde”.

Hur ser livet ut idag?

I dag mår Lars bra och har gjort att aptiten på livet har blivit större. Även om man lever med erfarenheterna dagligen så bidrar det till att försöka påverka livet så att man inte hamnar där igen.

Lars är utbildad inom både skola och projektledning, har bl a jobbat som guide och är i startgroparna med att starta eget inom historiska föreläsningar och guidningar. Tanken är att under Hjärnkolls paraply erbjuda föreläsningar som berör de ämnen som ligger honom varmast om hjärtat.

Vad kan åhöraren förvänta sig av föreläsningen?

Lars historia är många historier i en och som en minnenas labyrint så är det ibland svårt att komma ihåg skeenden i sin rätta ordning men detta är hans berättelse såsom han minns den.

Lars föreläsning handlar om att redan som barn uppleva svek genom att vara ett mycket bortskämt barn till gamla föräldrar och vilka spår det kan sätt i en person när man får gåvor istället för kärlek.

Att bli ”curlad” som barn är ingen ny företeelse och vilka konsekvenser det kan leda till långt upp i åldern hos en person.

Att möta motgångar man inte är rustad för och vad det kan göra med en människa är saker som Lars tar upp i sin föreläsning. Även att till slut inte kunna känna tillit till människor och känna sig sviken av alla, arbetsgivare såsom skola och hur man försöker bryta onda cirklar.

Att som medelålders man ha svårt att prata om dessa saker och vad detta kan få för konsekvenser är något Lars också försöker beröra utifrån sina erfarenheter.

Att livet kan vara rejält motsägelse fult med många dubbla budskap och som gör att man inte vet vilket ben man ska stå och som lede till både utbrändhet och PTSD.

Övrigt

Kan även föreläsa på engelska om önskemål finnes. 

BOKA DIGITAL FÖRELÄSNING MED LARS

Kommentarsfunktionen är stängd.