Mohammad Aldiab

Mohammad flydde ensam till Sverige från Syrien. Han beskriver perioden då han väntade på att få uppehållstillstånd som ett fängelse. Att inte veta om man ska få stanna tär mycket på den psykiska hälsan och skapar en enorm oro och stress för den som går och väntar. Trots allt han gick igenom fanns hoppet kvar om en bättre framtid i det nya hemlandet Sverige.

2015 flydde Mohammad ensam till Sverige från Syrien. Att lämna sitt hemland är mycket svårt, men att försöka finna sin plats i det nya landet Sverige skulle visa sig vara svårare än Mohammad hade kunnat föreställa sig.

Tiden i väntan på uppehållstillstånd beskriver Mohammad som ett fängelse av oro och stress. Situationen på flyktingboendet var också krävande då Mohammad fick dela ett litet rum med tre andra personer. Det var i stort sett omöjligt att få tid för sig själv och för att bara andas, som Mohammad själv uttrycker det.

Att gå och vänta på uppehållstillstånd skapar en enorm stress

Mohammad kände sig nedstämd och hade mardrömmar om framtiden samtidigt som han grubblade mycket på allt han gått igenom hemma i Syrien. Han tänkte också mycket på familj och vänner som var kvar hemma i Syrien. Hur hade de det? Dessutom hade han en juristutbildning från Syrien som han inte kunde tillgodoräkna sig i Sverige på grund av lagstiftningen. Att inte kunna språket och att samtidigt förlora sin yrkesidentitet skapade en stor sorg hos honom. Mohammad hade svårt att sova och orostankar dök ständigt upp. Men trots detta kände han hopp om att framtiden en dag skulle bli ljus.

Mohammad hittade en meningsfull tillvaro trots allt det svåra

Så småningom började Mohammad lära sig svenska vilket gjorde att han kunde lära sig mer om samhället och hur allt fungerar. Han hittade också på aktiviteter tillsammans med andra på boendet för att få en mer meningsfull tillvaro.

Till slut fick Mohammad jobb och bostad även om han upplevde att det var svårare än för någon som är född i Sverige. Han hittade också egna strategier för att må bättre psykiskt. Han fick ett socialt nätverk och pratade mycket med sina vänner om hur han mådde. Han hittade på roliga aktiviteter, tränade och spenderade mycket tid i naturen. Livet är fortfarande svårt emellanåt, men tillvaron är idag mycket bättre än när han var nyanländ.

I sina föreläsningar vill Mohammad inge hopp till andra som har kommit till Sverige och upplever migrationsrelaterad stress precis som han gjorde. Han vill även föreläsa för myndigheter, organisationer och skolor för att öka kunskapen om hur man i samhället kan hjälpa de personer som har migrerat hit.

Mohammad föreläser både på svenska och arabiska. Förutom att vara Hjärnkollambassadör arbetar han som tjänsteman.

BOKA AMBASSADÖR

Denna ambassadör går tyvärr inte att boka för tillfället. Kontakta oss så hjälper vi dig att
hitta en annan, lämplig ambassadör.