Jennie Jonsson

Jennie Jonsson

Månadens Ambassadör - Maj 2022

Vad fick dig att bli Hjärnkoll ambassadör?

Jag vill aldrig att någon ska skämmas över att må dåligt eller att någon ska behöva känna att en behöver dölja sitt mående. Så jag blev ambassadör för att visa att psykisk ohälsa inte är något att skämma över. Jag vill genom att vara Hjärnkoll ambassadör visa att vem som helst kan må dåligt och det är både normalt och helt okej. 

Vad gör du för att må bra?

För att jag ska må bra behöver jag leva ut mina känslor. Om jag är ledsen så gråter jag exempelvis. Jag tror att det är viktigt att kunna uttrycka sina känslor. I mitt fall så gör jag aktiviteter som passar mitt mående för att må bra. Om jag känner mig arg tar jag en löprunda för att få ut min frustration. Om jag är ledsen så gråter jag medan jag lyssnar på musik. Om jag är besviken på mig själv gör jag något som jag vet att jag kan: laga mat! För att visa mig själv att jag mer än duger, de dagar då de känns som en inte klarat av någonting.

Vilka frågor brinner du för?

Jag fokuserar främst på de yngre i samhället och deras möjlighet till stöd, kunskap och utrymme att uttrycka sitt psykiska mående. Jag vill gärna se ett samhälle där man i ung ålder får kunskap om psykiskt mående såväl som det fysiska. Psykisk hälsa är minst lika viktig som den fysiska och i många fall så går dem lite hand i hand så att ignorera det psykiska tror jag missgynnar den fysiska hälsan.

Vem är din förebild?

Jag har så många förebilder! Jag inspireras och motiveras av alla så många människor i min närhet av olika anledningar. Jag ser upp till min sambo, mina föräldrar, min bästa vän, min dotters gudfar, min ena kollega, ja listan kan göras lång. För mig är alla dem förebilder och dem alla har egenskaper som inspirerar mig. 

Har du ett citat eller motto som du vill/försöker leva efter?

”Det enda som är konstanta för förändring” är ett motto som jag alltid levt efter. För min innebär de orden att förändring varken är omöjlig eller oundvikligt och det finns något betryggande i det. Att veta att saker förändras kan å en sidan var skrämmande men å andra sidan ge hopp om att saker kan förändras till det bättre.