Josefin Hansson

Josefin Hansson

Månadens Ambassadör - April 2022

Vad fick dig att bli Hjärnkoll ambassadör?

Först och främst på grund av viljan att hjälpa, utbilda och visa andra med liknande erfarenheter att de inte är ensamma. Genom att gå först och berätta öppet om mina erfarenheter kan jag också inspirera andra att våga göra detsamma vilket känns otroligt fint och betydelsefullt för mig. Jag tycker också att det är så viktigt att sätta ett ansikte på psykisk ohälsa och visa hur olika människors upplevelser kan vara. Två personer kan verkligen ha helt skilda upplevelser av vad det innebär att vara drabbad av psykisk ohälsa och därför är det viktigt för mig att bidra till den breda representation som Hjärnkoll står för – och därmed motverka stereotypisering och minska fördomar.

Vad gör du för att må bra?

Jag uppmärksammar när jag mår som bäst och gör mer av det som leder fram till den känslan, kort sagt. Fysisk aktivitet har blivit väldigt viktigt för mig med årens gång – inte som ett måste utan som ett sätt att ge kärlek till min kropp och mata den med glad-hormoner. Även kreativitet och skapande får mig att må bra och slappna av. Socialt umgänge med människor som ger energi istället för tar. Jag planerar också aktivt in tid för mig själv varje dag för att vila, reflektera, lyssna inåt och ta hand om mig själv. Meditation är också något som blivit viktigt för mig och hjälper mig att stilla mina tankar! Du är den enda personen du med säkerhet vet att du kommer ha vid din sida hela livet, så att värdesätta och vårda relationen med dig själv är bland det viktigaste du kan göra och det som hjälpt mig absolut mest med mitt välmående.

Vilka frågor brinner du för?

Allas rätt till psykisk hälsa, en god självkänsla och att skapa och leva det liv man önskar utifrån just sina förutsättningar. Kvinnors rättigheter är också en av mina hjärtefrågor och att hjälpa kvinnor att hitta tillbaka till den kraft som samhället alltid försökt trycka ner och tysta. Även barn och ungas rättigheter och frågor gällande skolsystemet brinner jag starkt för. 

Vem är din förebild?

Jag har inte en enda förebild utan många. Jag inspireras framför allt av fria människor skulle jag beskriva det som. Frihet i sitt sätt att vara, klä sig, föra sig, prata, befriad och obrydd om vad omgivningen ska tycka och tänka. Befrielsen i att vara sig själv! Alla som inspirerar mig att vara mig själv helt och fullständigt, vara lite mer orädd, ta risker, gå mot strömmen, kasta mig ut och uppleva livet och skita lite mer i vad andra tycker – de är mina absolut största förebilder.

Har du ett citat eller motto som du vill/försöker leva efter?

Oj, många! Jag är en riktig nörd när det kommer till psykologi, filosofi och personlig utveckling och hittade säkert 150 citat jag sparat ner i min kamerarulle. (följ gärna @hansson.josefin på instagram för fler tänkvärda citat!) Men om jag måste välja.. ”There is nothing more important to true growth than realizing that you are not the voice of the mind – you are the one who hears it” – Michael A. Singer eller ”I’m always getting stuck in my head, so i’m trying to make it a nice place to be”.

BOKA FÖRELÄSNING MED JOSEFIN

Önskar du ha föreläsningen