Kristoffer Persson

Kristoffer Persson

Månadens Ambassadör - Juli 2022

Vad fick dig att bli Hjärnkoll ambassadör?

Eftersom att jag har livslång erfarenhet av psykisk ohälsa så var frågor som rör ämnet inte direkt främmande för mig. Jag har en någorlunda knagglig resa men har slutligen landat i att arbeta med att stötta andra människor som helt enkelt mår skit. I detta har jag märkt att det inte finns någon bättre känsla än känslan av förståelse och samhörighet; hur förbannat värdefullt det kan vara bara att få bli lyssnad på och inse att man inte är så jävla ensam om sina tankar som man kanske kände sig. Så för min del var det mer eller mindre en ära att få bli ambassadör då jag med (H)järnkoll bakom mig förhoppningsvis kan nå ut till ännu fler människor.

Vad gör du för att må bra?

Lyssnar på musik. Oavsett hur dåligt jag har mått och hur miserabel jag än har känt mig så har musiken alltid varit såväl en tröst som räddning. Någon musiker blev det aldrig av mig, men jag har hängett mig musikscenen på andra vis genom åren. När ångesten blir för påträngande eller tankarna börjar bli för mörka och malande så sätter jag mig ofta med ett datorspel för att helt sonika stänga av hjärnan och slippa tänka för en stund.

Vilka frågor brinner du för?

Det här med stigma och skam relaterat till psykisk ohälsa är något som jag stöter på nästan dagligen i mitt arbete som peer supporter. Trots att det är så vanligt med psykisk ohälsa så är det fortfarande så otroligt många människor som skäms över att de inte bara kan ”rycka upp sig”. Själv har jag insett att mina erfarenheter är en styrka och jag gör mitt bästa för att få andra att finna styrkan i sina diagnoser och erfarenheter. Ska man se till det stora perspektivet så brinner jag för jämlikhetsfrågor överlag.

Vem är din förebild?

Jag visste faktiskt inte att jag ens hade en förebild. Jag hade aldrig tänkt efter och insett att det fanns en förebild i min närhet; någon som har övervunnit en satans massa motgångar och som använder sig av sina erfarenheter för att hjälpa människor – Kiriakos Backis. Det låter kanske som rent rövslickeri att benämna en annan (H)järnkoll-ambassadör som en förebild, men Kiriakos har hjälpt mig något ofantligt i min resa tillbaka till livet och på många sätt går jag i hans fotsteg.

Har du ett citat eller motto som du vill/försöker leva efter?

Som en sandsäck i min egen luftballong måste jag kasta ut mig själv för att kunna lyfta.

BOKA FÖRELÄSNING MED KRISTOFFER

Önskar du ha föreläsningen