Kort presentation
Kim Plunteman är en stolt transkvinna med mångårig erfarenhet av psykisk ohälsa. Kim har sedan 2000-talet haft problem med ångest och depression. Ångest och depression som ständigt pressats tillbaka för att uppnå mål som samhällsnormerna satt upp. Ångest och depressioner har också lett till ett flertalet suicidförsök. Sedan 2007 har Kims livsresa ändrats då hon har påbörjat en transformation – från “kille” till ”tjej”. Kim klev ut som öppet bög juli 2007 och sitt första erkännande som stolt feminin transtjej februari 2018. En transformation som både lyft och stärkt upp henne, men som också har satt upp olika krav för att kunna få genomgå just den resa som Kim egentligen velat påbörja tidigare.
Bakgrund
Kim är uppvuxen i Åstorps kommun, vilket också påverkat uppväxten i en mindre ort. Kim har inte haft den riktigt känslan av att passa in i “mallen” över hur han blir till hon. Hon hade en lång resa genom gymnasiesärskola, folkhögskola och yrkeshögskola för att kunna ta sig in i arbetslivet. Det normativa samhället gjorde att hon mådde psykiskt dåligt på grund av alla krav. Krav som Kim inte kunde leva upp till, trots flertalet försök i en “fyrkantig” mall. Kim har kämpat otroligt mycket med självkänslan sen hösten 2007, men trots det har hon trillat ner i svackor som varit riktigt tuffa att ta sig ur.
Beskrivning av den psykiska ohälsan
Kims psykiska ohälsa har funnits med genom hela livet. Den blev otroligt påtaglig när Kim klev ut som öppet bög juli 2007. Det var i samband med det som hela hennes liv vändes upp och ner. Hennes första suicidala försök som byggts upp på något som gått upp och ner i 17 år.
Den stora pressen och skräcken kom när hon på en tidigare arbetsplats blev utsatt för ett rån och utsattes för våldsamt hot. Några dagar senare kom den stora KRASCHEN. Efter flera år av kamp fick Kim diagnosen PTSD och 4 år senare efter det fick hon diagnosen fibromyalgi.
Vändpunkten i livet
Kims stora vändpunkt blev när hon flyttade till egen lägenhet i Helsingborg december 2014. En lägenhet fylld med energi på olika utmaningar i livet. En ny resa tar också vid 2015. Det året blev första namnbytet, 2017 påbörjades en resa som hon sent kommer att glömma! Kim tar sitt första erkännande som stolt feminin transtjej februari 2018. En resa av strategier, möjligheter men också inspiration till många andra medmänniskor i liknande situationer i livet. Strategier som Kim delar med sig utav i sin föreläsning!
Hur ser livet ut idag?
Idag lever Kim kvar i samma lägenhet som hon flyttade till 2014. Kim är deltidsarbetslös. Den krokiga skolbakgrunden pga av bland annat dyslexin, gör det en aning svårt. Samtidigt som Kim är en äventyrslysten tjej som hela tiden vill utvecklas. I perioder gör sig både PTSD och psykisk ohälsa mer påtaglig.
Vad kan åhöraren förvänta sig av föreläsningen?
I Kims föreläsning får man följa en resa genom en jobbig skolbakgrund, en första kom ut process, till att bli utsatt för det som INGEN ska behöva bli, rån och hot. PTSD som medför ångest i olika miljöer, som är “fängslande och begränsande”. Dyslexin som ständigt gör sig påmind, liksom ångesten med psykisk ohälsa. Idag jobbar hon som personlig assistent till sin mamma på deltid. Vilket också medför anhörigperspektivet – utav samhällets utsatthet när man i 60 årsåldern helt måste förlita sig på anhöriga och personliga assistenter för att få livet till att funka.
Kim ger också inblicken i känslorna av att bli socialentreprenör – för att kunna styra sin egen tid och kunna vara ett så starkt stöd till sin mamma i hennes livssituation.
POD - OPEN THE DOOR
Finns på nedan länkar och där alla andra poddar finns!
BOKA FÖRELÄSNING MED KIM
Kommentarsfunktionen är stängd.