Antistigmakonferens 2024

Stigmatiseringens konsekvenser som berör oss alla

I Sverige har tre av fyra egen erfarenhet eller erfarenhet av att någon i närheten lever med psykisk ohälsa. Trots att psykisk ohälsa är så vanligt diskrimineras och missgynnas människor dagligen i Sverige. FN:s Världshälsoorganisation WHO säger att psykisk ohälsa är en av de största och snabbast växande utmaningarna mot folkhälsan i världen. 

I arbetet med att förebygga psykisk ohälsa och suicid är insatser för att minska stigmatiseringen en viktig del. Stigmatisering av personer med psykisk ohälsa har stora negativa konsekvenser för samhället i stort, men framför allt för de enskilda individerna. Det går att förändra, men vi behöver ta hjälp av varandras erfarenheter, kunskaper och expertis för att tillsammans ta ett samlat grepp kring ämnet.

Vi vill därför i årets antistigmakonferens lyfta blicken och prata om stigmatiseringen kopplat till psykiska ohälsan och suicid i ett övergripande perspektiv för att titta på hur vi tillsammans ska kunna minska den pågående stigmatiseringen. Förutom våra egna ambassadörer som delar med sig av sina erfarenheter finns även yrkesverksamma personer inom området med för att tillsammans ge en helhetsbild.

Anmäl dig via formuläret eller länken nedan beroende på om du väljer att delta fysiskt eller digitalt.

PROGRAM - Se enskilda presentationer längre ner

13.00 – Martina Hägerklint – Konferencier 
13.10 – Annika Frykholm – Folkhälsomyndigheten
13.30 – Billie Viberg – Hjärnkollambassadör
13.50 – Anna Karin Apelgren – Region Skåne
14.10 – Kinsi Eid – Hjärnkollambassadör
14.30 – Fika
15.00 – Kristoffer Persson – Hjärnkollambassadör
15.20 – Annika Lexén – Lunds universitet
15.40 – Gittel Ullebo – Hjärnkollambassadör
16.00 – Paneldebatt

13:00 – Martina Hägerklint Konferencier 

Martina är Hjärnkollambassadör och har erfarenhet av stigmatisering på många olika sätt och leder årets Antistigmakonferens. Hon hälsar alla välkomna, inleder konferensen för att ge en övergripande bild över stigmatisering kopplat till psyisk ohälsa och suicid.

13:10 – Annika Frykholm Folkhälsomyndigheten

Annika är utredare på Folkhälsomyndigheten; enheten psykisk hälsa och suicidprevention. Hon kommer dela med sig av Folkhälsomyndigheternas arbete med att minska stigma kring psykisk ohälsa och suicid. Kunskapsstödet som tagits fram, det regionala utvecklingsarbetet och resultat från befolkningsundersökningen om kunskaper/attityder till psykisk ohälsa i Sverige.

13:30 – Billie Viberg
”Du söker bara uppmärksamhet”

Billies minnen av att inte känna sig sedd och lyssnad på började tidigt. Försöken att någon skulle se henne blev både många och farliga. Billie delar med sig av sina erfarenheter när bemötande och fördomarna från de som ska hjälpa istället stjälper.  

13:50 – Anna Karin Apelgren
Region Skåne

Anna Karin är samordnare för Region Skånes utvecklingsarbete kring stigma kopplat till psykisk hälsa och suicid i samverkan med Folkhälsomyndigheten. Hon är också samordnare för SPiSS 
som är ett utbildningskoncept med webbutbildning och samtal om suicidprevention och stigma. 

14:10 – Kinsi Eid
”Flykten in i stigmat”

Kinsi hade aldrig hört talas om psykisk ohälsa under sin uppväxt i Somalia. Det blev en del av hennes verklighet först när hon kom till Sverige. Kinsi delar med sig av sina erfarenheter av att inte må bra och varken kunna sätta ord på eller kunna prata med någon om sina känslor.

14:30 – Fika


Vi bjuder på kaffe, te och kaka till de som deltar fysiskt.
 

15:00 – Kristoffer Persson ”Ett barn stöpt i självstigma”

Kristoffer kände att något var fel inom honom redan som liten. Det som kändes var panikångest och en början på ett djupt rotat självförakt. Kristoffer delar med sig av sin erfarenhet av att bli sedd som ett problembarn istället för det trasiga barn han var och hur detta har följt honom genom hela livet.

15:20 – Annika Lexén
Lunds Universitet

Annika Lexén är docent vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet. I sin nuvarande forskning är hon intresserad av hur underliggande faktorer relaterade till individen, omgivningen och aktiviteten påverkar människors aktivitetsengagemang och möjlighet till delaktighet. Detta inkluderar faktorer så som kunskap och färdigheter i psykisk hälsa (hälsolitteracitet om psykisk hälsa) samt stigma/självstigma kopplat till att ha erfarenhet av psykisk ohälsa och suicid.

15:40 – Gittel Ullebo 
”Hur ser egentligen en duktig flicka ut som mår dåligt?”

Gittel har så länge hon kan minnas pressat sig själv till det yttersta för att känna att hon duger. Gittel delar med sig av sina erfarenheter av hur kraven på sig själv ledde till ett djupt självstigma och i sin tur till en livslång funktionsnedsättning. 

16:00 – Paneldebatt

Vi presenterar frågorna som har kommit in via de som deltar på länk, vi låter publiken som deltar fysiskt ställa några frågor. Sedan avslutas konferensen och sändningen.

ANMÄLAN - FYSISKT

Vi har ett begränsat antal fysiska platser, så anmäl dig idag för att säkra en plats.

Antistigmakonferensen 2024 - Anmälan - Fysiskt
Kan ni tänka er att delta digitalt ifall det inte finns några fysiska platser kvar? *

ANMÄLAN - DIGITALT