Martina Hägerklint

Kort presentation

I Martinas föreläsning bjuds ni på en inblick i ett annorlunda föräldraskap. Att vara mamma till två döttrar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, återkommande depressioner, ångest och självskadebeteende. Hur får man ihop livet som mamma, fru, med arbete och en oändlig mängd möten och med en ständig oro för sina barn?

Martina kan också föreläsa om när familjens kapten plötsligt måste kliva av skutan för att hon drabbades av depression, ångest, fobier och sedan utmattningssyndrom, långa perioder av att vara helt sjukskriven. Om vägen tillbaka till ett fungerande arbetsliv.

Bakgrund

Ända sedan barnsben har Martina varit den typiska duktiga flickan. Den snälla och lydiga som ville hjälpa alla och som såg det som sin uppgift att se till att alla mådde bra och hade det bra. Uppvuxen i en tid när man inte pratade om psykisk ohälsa, dock fanns det några i närmaste familjen med lite svaga nerver. Så Martina tog på sig stort ansvar för familjen. Att få två barn med NPF och kampen för sina barns rätt till vård, utbildning m.m. och samtidigt försöka göra ett bra jobb inom vården. Ändå blev det en total chock för henne när hon själv rasade ihop.

Beskrivning av den psykiska ohälsan

En ung stark kvinna som alltid ställde upp för alla och som tog hand om alla andra blev trebarns mamma. Två döttrar med dubbla NPF diagnoser och massor av psykisk ohälsa. Jobbade inom äldrevården.

Detta resulterade i en knäckt kvinna som kände att hon inte räckte till, ångest, depression fobier, utmattningssyndrom och långa perioder som helt eller delvist sjukskriven. 

Vändpunkten i livet

Vändpunkterna har varit flera och kommit smygande under lång tid. Men helt klart var det en stor vändpunkt och lättnad när döttrarna fick sina diagnoser. Även att inse att jobba inom vården och ha barn med NPF inte är en bra kombo. Så att byta jobb och att jobba mycket med sig själv har gjort stor skillnad.

Hur ser livet ut idag?

I dag jobbar Martina som inflytandeombud och samtalsledare för patientforum hos NSPH Skåne. Att jobba i en verksamhet där man ha stor förståelse för psykisk ohälsa har varit en stor hjälp i att komma tillbaka till arbetslivet. Barnen har blivit stora och endast en bor hemma numera. Martina jobbar på att släppa kontrollen och låta det nätverk som de byggt upp kring äldsta dottern vara till hjälp i detta. Livet har gått från kaos varje dag till…. ja mindre kaos.

Vad kan åhöraren förvänta sig av föreläsningen?

Martina låter er ta del av ett annorlunda föräldraskap med massor av tuffa utmaningar, en aldrig sinande ström av möten, ständig oro kring barnen och vad detta gör med henne. Sorgen över att föräldraskapet och arbetslivet inte blev som hon tänkt sig.

Vad händer med familjen när den som är familjens kapten plötsligt inte klara av att styra skutan längre?  Är det möjligt att återhämta sig och ta sig upp när man är på botten? Ja, Martina vill visa att det är möjligt och att genom att tänka om, tänka utanför de givna ramarna så kan livet bli bra trots allt.

MARTINAS DJUPDYKNINGSFIKA

Finns på nedan länkar och där alla andra poddar finns!

MARTINAS BLOGGINLÄGG

Inblick i en NPF-mammas vardag

Hallå där! Häng med här så ska du få en liten inblick i en NPF mammas vardag. Jag är mamma till tre barn i dag är alla tre unga vuxna. Mina två döttrar har dubbla NPF-diagnoser ADHD och autism plus

Läs mer »

Studentens lyckliga dagar – eller inte

En härlig promenad med hunden i vår stads park. Men plötsligt så känns det som jag fått en rejäl käftsmäll. In i parken tågar samba-tåget med glada, sjungande och tjoande ungdomar. Om några dagar tar de studenten. Jag inser att

Läs mer »

Kom eller förlåt

Ett litet ord i ett sms:  Kom eller förlåt På ett ögonblick svartnar allt, världen snurra och snurrar i en rasande fart. Jag vill hoppa av men kan inte. Hjärtat slår allt fortare, det är svårt att andas, mörkret slukar

Läs mer »

Ett annorlunda föräldraskap

Plötsligt fylls hela jag av en varm och härlig känsla. Jag hör dottern skratta på det härliga sättet som bara tonårstjejer kan göra när de umgås med sina kompisar. Hon spelar något spel med sin bästa kompis via internet. Det

Läs mer »

Rocka sockorna

Kommer du att rocka sockorna i dag? Jag kommer. Varför? Det svaret är väldigt enkelt jag gillar verkligen syftet med att rocka sockorna. Att man hyllar olikheter och slår ett slag för ALLA människors lika värde och rättigheter. Att man

Läs mer »

BOKA FÖRELÄSNING MED MARTINA

Önskar du ha föreläsningen

Kommentarsfunktionen är stängd.