
Kort presentation
Under Zanna Anderssons föreläsning får ni ta del av hennes livshistoria genom åren av psykisk ohälsa och den successiva vägen till inre läkning.
Ämnen som Zanna berör i föreläsningen är ätstörningar, självskadebeteende, utmattningar, suicidtankar, stress och hur det är att som ung person leva med långvarig smärtproblematik.
Bakgrund
Zanna föddes 1995. Uppväxt i skogen i utkanten av en liten by i Skåne.
Zanna brinner extra mycket för ämnet psykisk hälsa då hon själv haft många års erfarenhet av psykisk ohälsa och vet hur lång tid det tog för henne att hitta redskap för att hantera sitt mående konstruktivt och successivt må bättre. Som tonåring hade hon ätstörningar och självskadebeteende och i 20 års åldern hade hon två utmattningar på grund av stress. Hon har även erfarenhet av att ha levt med långvarig daglig smärtproblematik i höften efter en cykelolycka som 19 åring. Kombinationen av ständig stress och att smärtproblematiken satte sig på andra ställen i kroppen också medförde en enorm fysisk trötthet som inte gick att vila bort. Följd av det hela innebar i längden en stor psykisk påfrestning och sorgen över att vara så ung och begränsad av sin egna kropp.
Beskrivning av den psykiska ohälsan
Låg självkänsla och kroppsmedvetenhet lade grunden för ätstörningar i 13 års åldern och hängde kvar tills början av 20 års åldern. Först anorexi, sedan bulimi och slutligen ortorexi.
Efter gymnasiet drabbades Zanna av utmattning på grund av all stress. Hon återhämtade sig, men några år senare kom andra utmattningen, denna gång också på grund av stress och kroppen sa tydligt ifrån. Suicidtankar var ett påtagligt inslag vid andra utmattningen men sociala relationer kom att bli skyddsfaktorn från aktiva suicidförsök.
Långvarig smärtproblematik i kroppen efter en cykelolycka som 19 åring kom att prägla tiden som ung vuxen för Zanna och medförde en stor psykisk påfrestning pga den dagliga värken och successiva tröttheten som blev allt större. Svårigheten med självacceptans inför kroppens tillkortakommande i kombination med den inre frustrationen och uppgivenheten över att vara begränsad av sin egen kropp blev en grogrund för ännu mer psykisk ohälsa i form av tungsint mående och svårt att vara en trevlig person i längden.
Vändpunkten i livet
”Du är värd att må bra för din egen skull.”
Det var en mening som kom att ha stor påverkan på Zanna sista året i gymnasiet när skolkuratorn sa detta till henne.
Att träffa friska volontärer hos Frisk & Fri som tagit sig ur sin ätstörningsproblematik och att få möta andra drabbade gav inspirationen till att våga tro på att ett liv fritt från ätstörningar var möjligt och förståelse för att hon inte var ensam om att ha haft ätstörningar.
Det har tagit många år för Zanna att finna vägen till psykisk hälsa och hon är tacksam över att ha fått hjälp genom bland annat terapi för att finna sätt att hantera sitt mående och livets motgångar på ett mer konstruktivt sätt.
Efter många vändor i vården för sin smärtproblematik fick hon till slut diagnoserna Hypermobilitetsspektrumstörning (HSD) och Postural Ortostatiskt Takykardisyndrom (POTS), vilket innebär att hon kunde få kunskap för att handskas med sin kropp på ett bättre sätt. Det är inget som går att bota utan diagnoser hon får lära sig att leva med. 2023 fick hon även medicin som dämpar den värsta smärtan i höften, vilket var en stor befrielse över en natt. 2023–2024 genomförde Zanna ett omfattande inre arbete med sig själv för att ta tag i sin psykiska ohälsa på djupet. Hon beskriver det som en inre sårläkningsprocess och att bli vän med sig själv på djupet. Att kunna ge sig själv den självkärleken som hon inte haft förmågan till tidigare när självföraktet och självhatet varit för stort.
Hur ser livet ut idag?
Zanna övar på att finna balansen mellan arbete, återhämtning och fysisk aktivitet. Hon brottas stundtals med den inre känslan av otillräcklighet när kroppens begränsningar blir tydliga för henne och hon inte lever upp till den nivån hon själv önskar prestera på. Hon strävar efter att agera ur självomsorgen och finna acceptans i vardagen inför sin skiftande dagsform genom att fokusera på sina styrkor och det hon kan göra istället för att låta de självkritiska tankarna få övertaget. Hon påminner sig själv om inställningen att ibland är det bättre att fokusera på en dag i taget än att stirra sig blind på hur resten av livet kan tänkas bli.
- Zanna har även skrivit en bok utifrån sin erfarenhet av ätstörningarna och självskadebeteendet. – Mitt inre Dolt; Tankarna bakom ätstörningar och självskadebeteende.
Vad kan åhöraren förvänta sig av föreläsningen?
Zanna berättar öppet och ärligt om sin livshistoria och hur den psykiska ohälsan skiftat under åren. Hon delar med sig av vägen till självacceptans och vad hon gjort för att få en bättre relation till sig själv och sin kropp.
Åhörarna får ta del av konkreta exempel på copingstrategier som Zanna själv använt för att hantera sitt psykiska mående och de kroppsliga motgångarna på ett mer konstruktivt sätt istället för att falla tillbaka på de tidigare destruktiva copingstrategier.
Genom att dela med sig av sin erfarenhet av psykisk ohälsa och fysisk sjukdom viill Zanna nå ut med budskapet om att det går att må bättre psykiskt trots att livet inte känns bra alla dagar.
Övrigt
Zanna kan erbjuda fördjupad föreläsning på något av de olika teman hon berör om man så önskar.
ZANNAS BLOGGINLÄGG
BOKA FÖRELÄSNING MED ZANNA
Kommentarsfunktionen är stängd.