Idag 5:e maj har Hjärnkoll en återkommande kampanjdag under devisen ”Prata fem minuter om psykisk ohälsa”. I år så känns det aktuellare än någonsin att vi öppnar upp samtalet om hur vi egentligen mår. I en tid fylld av oro och ovisshet, då många av oss behöver mänsklig närhet mer än någonsin, så tvingas vi isolera oss och många sitter kanske ensamma med sin oro. Oro både för virussmitta och generell ångest som fanns där redan innan. Andra sitter i karantän tätt inpå sin familj dag in och dag ut och vill helst av allt ha lite andrum. 

Så hur mår du egentligen? Hur klarar du krisen, rent mentalt? Har du någon att prata med om allt som rör sig i huvudet? 

Jag vet inte hur bra jag egentligen själv är på att prata om min oro och min rädsla, men jag vet att den påverkar mitt psyke. Under alla år med terapi i olika former så har jag blivit väldigt lösningsfokuserad: jag vill ta reda på hur jag mår, varför och vad jag kan göra åt det. Hitta ett sätt att hantera ångesten och komma ut på andra sidan. Men dagsläget känns för stort. Det är svårt att se att det finns en andra sida att komma ut på – inte förrän det har kommit ett vaccin eller man har blivit sjuk och därmed blivit immun. Men hur skulle jag klara av att bli sjuk i covid-19? Jag tillhör riskgruppen på mer än ett sätt och jag är rädd. Och det är jag inte ensam om. Ändå är det lätt att man blir sittandes ensam med sitt dåliga mående.

Så hur ska vi göra i dessa kristider för att bryta människors isolering och öppna upp samtalet om psykisk ohälsa?

Kanske är det lättare att fråga någon om hur de känner inför corona-viruset eller oron för jobbet än att fråga om de har ångest eller depression? Kanske kan det vara en öppning till ett samtal om psykisk hälsa i allmänhet? 

Många har mer tid över nu än tidigare och då vore det värdefullt att investera den tiden i sina relationer – även om man måste göra det på distans. Ta en fika över ett videosamtal till exempel. 

Själv så skriver jag gammaldags brev med papper och penna och skickar med snigelpost. Det är få som inte blir glada över ett brev!

Och än så länge så får vi gå ut och gå, så länge vi går en meter ifrån varandra. Så ta tillvara på tiden du har över och ta kontakt med någon. Det kommer att göra er båda gott.

Ta hand om er. Stay safe.

 

Tjipke Schmidt
Ambassadör (H)järnkoll Skåne

Kommentarsfunktionen är stängd.