Jag sitter på balkongen. Detta är min tredje sjukskrivning på 5 år. Tredje av tredje arbetsplatsen jag blir sjukskriven på. Jag är snart 24 år och har haft tre stycken depressioner. Nu har jag tydligen en utmattning ovanpå det också. Jag försöker se ljust på framtiden men det är svårt när man är så pass ung och redan har så mycket i bagaget. Jag menar inte att det är synd om mig, utan snarare att det innebär en stor frustration att hela tiden vilja ge allt men aldrig lyckas fullt ut. Istället försöker jag fördriva tiden, med träning, promenader, träffa mina vänner i den mån jag orkar och vila. Vila vila vila. Sova sova sova. Och när jag får feeling att skriva (som nu) så kan jag sitta och skriva hur länge som helst. Det är något terapeutiskt över det och har alltid varit mitt sätt att ta mig igenom saker på och bearbeta. Att vara 24 år och den i kompisgänget som ”alltid” mår dåligt eller ”alltid” är sjukskriven är ingen rolig situation att befinna sig i. Det är nästan som att det blivit en slags identitet, vilket egentligen är ganska knasigt. Jag har hela världen framför mig, ändå känns det som att hela världen är bakom mig.

Min psykiska ohälsa har nog alltid varit min följeslagare och vi är mycket goda ovänner – den vill ha mig, men jag vill aldrig ha den, så ständigt har vi en inre kamp om vem som ska vinna och vem som ska förlora. Tråkigt nog vann den även denna gången. Någonstans inom mig känner jag verkligen att detta är sista gången. Jag vill aldrig hamna här igen. Jag har bestämt mig för att kriga, tills fötterna blir blå och aldrig någonsin sluta. Jag ska bli starkare än jag någonsin varit förut. Jag ska se tillbaka på denna sjukskrivningen och minnas hur jag bara bestämde mig och sedan lyckades bli fri. Inte för att jag någonsin kommer bli fri från ångesten, för den är något vi alla människor upplever ibland, men vi kan också låta oss ta makt över den istället för att låta den fortsätta ha makt över oss. Så från och med nu ska jag bli en bättre version av mig själv och ta tillbaka makten om mitt liv. Leva det liv jag vill leva. Med drömmar, framtidstro och mål, för allt det finns ju trots allt där – någonstans djupt rotat inom mig.

 

5 KONKRETA TIPS MOT ÅNGEST

Tänk på något specifikt i rummet/naturen
Något mönster, någon färg, hur många blad finns på blommorna?
Räkna olika mönster, streck, symboler som finns på saker och ting.

Andningsövningen
Följa en rektangel (jag brukar kolla på t.ex. en spegel eller fönster och följa kanterna när jag andas).
Andas in med näsan och ut med munnen.

Dofter
Känna efter dofter och analysera vad det luktar.
Påminner det dig om något?

Favoritplats
Tänk på din favoritplats/en härlig plats – i detaljer.
T.ex. en härlig resa, ditt barndomshem eller en påhittad, lugn plats.

Prata med någon
Prata med någon i din närhet eller någon som du litar på.
Berätta hur du känner dig och vad du skulle behöva just nu. En kram?

Distrahera dig med något för att bryta ångesten
T.ex. sätt på någon bra musik som du tycker om, ta en promenad, lyssna på en podd, laga mat, rensa i skafferiet, ring en vän, lägg ett pussel.

Sist, men inte minst…
Gråt om du behöver! Men ALDRIG ensam.

 

Ida Magnusson
Ambassadör (H)järnkoll Skåne

Kommentarsfunktionen är stängd.