Måndag hela veckan

I filmen Groundhog Day från 1993 spelar Bill Murray en bitter tv-meteorolog som tvingas återuppleva samma dag om och om igen.

Dagen som spelas på repeat råkar vara en måndag. Vilket är anledningen till att den svenska titeln på filmen är just ”Måndag hela veckan”.

Denna film är en komedi, men den har trots det flera tragiska inslag. Exempelvis försöker huvudkaraktären ta sitt liv flera gången när han inser att han är fast i denna tidsloop.

Filmen får efter många om och men ett lyckligt slut. Så som filmer av detta slag ofta får. Dock är detta inte alltid fallet i verkligheten.

Mellan 2018 och 2019 var det sammanlagt 25 000 personer som drabbats av utbrändhet

Detta är för att för många kan denna tragedi i filmen reflektera deras egna vardag på arbetsplatsen. En arbetsplats där de kan känna sig överväldigade av sina arbetsbördor, Osamarbetsvilliga kollegor eller en myriad av andra omständigheter.

 Enligt en sammanställning av Folkhälsomyndigheten så var det mellan 2018 och 2019 sammanlagt 25 000 personer som drabbats av utbrändhet. Siffrorna visar att kvinnor är särskilt påverkade av stress i arbetslivet.

Av de 25 000 som blev utbrända var 19500 kvinnor. Man kan ju dessutom tänka sig nu efter de senaste åren av hemarbete, hemskolning och andra konsekvenser av corona så kommer siffrorna troligen se ännu mer dystra ut.

 

Allt händer inte på en dag

Många kanske är rädda att lämna sitt jobb för att med det ger de även upp den säkerhet ett arbete för med sig. I andra fall kanske de väljer att stanna kvar för att de tror sig funnit sitt dröm jobb och om de bara fortsätter kämpa lite till så kan det blir bra.

Fast till slut måste man fråga sig om all ångest och stress verkligen är värt det? Är det värt din psykiska hälsa, ditt välmående, ditt liv?

Du måste fråga dig själv; har du verkligen funnit ditt drömjobb eller är det bara ditt drömyrke du funnit?

Jag har själv varit i denna sitsen. Jag arbetade i svenska skolsystemet där jag trodde jag var ämnad att vara. Arbeta med barn och lära ut inom ett ämne jag brann för.

Det började med små tecken som gick mig obemärkta förbi. Sedan gjorde de sig lite mer påtagliga varpå jag tänkte att jag bara hamnat i en svacka. Sedan började det ta emot att gå till jobb och jag försökte hitta på anledningar att inte gå dit mer. 

Även om det må ha varit mitt drömyrke så var det inte mitt drömjobb

Problemet var att jag tänkte att problemet låg hos mig. Jag hade ju hittat mitt drömjobb. Det var här jag hörde hemma. Jag skulle få detta att fungera!

Det verkliga stoppet för mig kom den dagen jag bröt ihop både psykiskt och fysiskt. Min kropp gav upp och det gjorde jag också. Jag insåg då att detta jobbet höll på att kosta mig allt.

Även om det må ha varit mitt drömyrke så var det inte mitt drömjobb. Jag sjukskrev mig tills vidare men hade aldrig planen att återgå till det jobbet och det gjorde jag inte heller.

Det tog lång tid innan jag återhämtat mig helt efter stressen denna dåliga arbetsmiljön medförde. Jag vet faktiskt inte om jag är helt återhämtad ännu även efter nästan års tid.

 

Imorgon är en ny dag

I filmen slutar det med att Huvudkaraktären inser att han har sett på det hela ur fel perspektiv. Istället för att leva igenom samma missär dag efter dag försöker han ändra sin tillvaro till det bättre genom att bryta sina mönster.

Han lämnar det dåliga i sitt liv bakom sig och gör det som gör honom glad iställe och till slut bryts loopen och han kan fortsätta med sitt liv. Vart denna nya väg i livet för honom får vi inte reda på men han är åtminstone inte fast längre.

Förhoppningsvis kommer jag aldrig att göra om samma misstag igen. Att leva samma dag om och om igen i tron om att det magiskt kommer att bli bättre.

Det är ditt jobb att se till att morgondagen bringar dig lycka och att den blir bättre än dagen innan

Jag kommer att fortsätta blicka framåt och göra det som är bäst för mig. Men framför allt kommer jag vara villig att offra vissa säkerheter och normer för att själv må bättre.

Livet är inte som i en film, där efter sluttexterna rullat så är allting frid och fröjd. Utan det är ditt jobb att se till att morgondagen bringar dig lycka och att den blir bättre än dagen innan.

Denna förändring kommer troligen inte ske på en dag. Men våga se saker ur ett nytt perspektiv och våga göra förändringarna som krävs för att du ska må bra. Vare sig detta är att försöka göra din arbetsplats bättre, ändra dina arbetsuppgifter eller till och med att byta jobb.

Oavsett vad som krävs, så låt det inte vara måndag hela veckan. Livet är för kort för att slösa bort på något som får dig att må dåligt. Så blicka framåt och skapa det liv du förtjänar.

 

David Rhodin
Ambassadör (H)järnkoll Skåne

Kommentarsfunktionen är stängd.