Det här med psykisk ohälsa…

Jag är en person som ser saker. Uppmärksammar, observerar, tar in och förstår så mycket som så ofta går obemärkt förbi så många andra.

För att jag har varit på andra sidan själv. Genom mina egna upplevelser har jag fått perspektiv och ett par nya glasögon som jag ser på livet med. Jag känner igen tomheten i en blick och kan nästan ta på energin i luften som inte matchar den mask många drabbade tar på sig för att passa in. Inte ses som konstiga. Fel. Annorlunda. Har man inte varit på andra sidan själv kan det ibland vara svårt att förstå de små signaler som ibland kan slinka igenom en välpolerad fasad, signaler som visar att saker inte står helt rätt till trots allt. Det kan göra att många inte tar psykisk ohälsa på allvar. För att det inte syns på utsidan. Syns det inte så finns det inte. 

Idag vill jag uppmana dig att låna mina glasögon för en stund. Att ifrågasätta.

Notera detaljer som ger dig en dålig magkänsla. Det kan handla om att fundera lite extra över vännen som överkompenserar.
Vännen som drar sig undan.
Vännen som inte orkar samma saker som den tidigare orkat.
Vännen som förlorat den där gnistan i ögonen.

Våga fråga. Hur mår du? Våga fråga igen. Våga lyssna. På riktigt. Kanske får du svaret att allt är bra. Att du inte behöver oroa dig. Kanske stämmer det. Men kanske kan det också vara så att din fråga betyder mer än du anar. Att när du uttrycker din oro, visar ditt intresse och omtanke, får du personen att känna sig sedd. Lite mindre ensam. Kanske gör det att det är just dig den personen kommer våga prata med och öppna upp sig för när denne tids nog känner sig redo att dela med sig av sitt inre. 

Du behöver inte vara psykolog eller specialist för att göra skillnad. Du behöver bara vara en god medmänniska. Öppna ögonen lite extra. Tänka efter lite längre. Visa att du finns där. Att dina nära aldrig är ensamma. 

5 minuter 5 maj.
5 minuter att öppna ditt sinne. 5 minuter att ställa frågor och våga lyssna på svaret. 5 minuter av lite extra kärlek och omtanke för din omgivning. 5 minuter låter inte som mycket, men kan innebära skillnaden mellan liv och död för någon när du minst anar det. 

Jag har 5 minuter över. Har du?

 

Josefin Hansson
Ambassadör (H)järnkoll Skåne

Kommentarsfunktionen är stängd.