Ett liv värt att leva

Bygg ett liv som du inte behöver ta semester ifrån. Detta sade den internationella föreläsaren och livscoachen Rob Hill Sr. Ett väldigt tänkvärt citat tycker jag. För idag verkar många leva endast för den semester som ligger bara några veckor eller månader bort, eller de få lediga stunderna som finns kvar på dagen efter jobbet och alla sysslor är avklarade.

Vi stressar oss genom dagarna för dessa små stunder av rofyllt lugn och passion. Vi sliter för att kunna köpa det där lilla extra som kommer ge oss det vi söker. Och vi skjuter fram det riktiga livet tills vi nått våra mål. Detta är inte att leva ett fullt liv, detta är att vänta på att livet kommer till dig.

 

Bygg ett liv som du inte behöver ta semester ifrån

Tyvärr har få människor lyxen att kunna göra exakt vad de vill hela tiden. Vi behöver klippa gräset i trädgården, kläderna måste tvättas, tallrikarna måste diskas och barnen måste hämtas upp från dagis. Allt detta är ”måsten” i vardagen som vi stöter på i olika grad. Dock behöver detta inte hålla dig tillbaka från att leva ett liv av passion och glädje.

Klipp gräset imorgon, ha samma tröja på dig en dag till, diska efter du smällt maten. Men för guds skull hämta barnen på dagis i tid! Annars blir det ett jäkla liv. Poängen är att det handlar om att prioritera och om att bygga ett liv som du vill leva var dag av.

Detta är inte nödvändigtvis lätt att göra men det är möjligt. Så hur åstadkommer man detta? Vart börjar man?

Prioritera Relationer

Relationer med andra människor är kanske det viktigaste steget till att bygga det liv du vill ha. Att älska och att vara älskad är endast möjligt med andra människor i ditt liv. Så försök omringa dig med vänner och familj som får dig att vilja bli en bättre person.

Sök människor som vill se dig lyckas och vara glad, som lyfter upp dig snarare än trycker ner dig och gör dig av med alla som håller dig tillbaka. Det sägs att man är summan av sina fem närmaste relationer, så se till att de skildrar den verklighet du vill ha.

Så umgås med dina nära och kära så mycket du kan. Minnena du skapar med andra kommer vara längre än dina ägodelar som du samlar på dig. Vilket leder mig in på nästa punkt.

Gör dig av med dina ägodelar

Med detta menar jag inte att alla bör göra sig av med alla sina ägodelar utan att även här prioritera. Tänk efter hur många av dina ägodelar som verkligen skänker dig någon glädje eller som hjälper dig i vardagen.

Många har alldeles för många saker runt om kring sig och allt detta plotter kan göra oss stressade. Så prioritera de saker som skänker dig glädje och gör dig av med det som bara är där för att det alltid varit där.

 

Det kan vara så enkelt som att bara få ordning på en yta som du kan kalla din egen. Ett litet utrymme där du känner dig lugn och trygg

Detta är också något som kommer vara svårt till en början då vi har blivit programmerade att tänka att våra ägodelar direkt reflekterar vårat egna värde.

Minimalism är något som många känner till men som många även missförstår. Det handlar inte om att leva med så få ägodelar som möjligt. Precis som mycket annat så är minimalism mångsidigt och betyder olika för olika personer.

Det kan vara så enkelt som att bara få ordning på en yta som du kan kalla din egen. Ett litet utrymme där du känner dig lugn och trygg. En yta du kan kalla din egen där du kan vara dig själv för en stund.

Ta en promenad

Ibland är lite återkoppling till naturen allt som behövs för att slappna av. Speciellt vi som bor i stora städer kan lätt glömma bort detta.

Detta behöver inte vara något stort projekt. Det kan räcka med att gå en lång runda i parken och komma bort från betongen en stund. Om detta inte räcker och du behöver rensa lungorna från stadens avgaser så kan en promenad i skogen göra susen.

Att gå vandra runt på en liten grusväg omgiven av träd och fågelkvitter kan göra underverk för ditt välbefinnande. Eller varför inte någon öde strand där du kan gå längst vattnet och bada fötterna medan du lyssnar på vågorna. Alternativen är många men syftet är det samma; du behöver inte åka långt för att återkoppla till naturen en stund. Och varför inte ta med en vän på din vandring också så kan du kryssa av två punkter på denna listan samtidigt.

Gör det du vill göra

Sista punkten på denna listan summerar egentligen det de tidigare punkterna handlar om. Det är nämligen att du ska göra det du vill göra. Inte vad andra vill att du ska göra eller vad som förväntas av dig utan det DU VILL GÖRA.

Du kanske hatar att gå i skogen för du är pollenallergiker. Då låter du bli att gå i skogen. Du kanske älskar att diska för du tycker om hur det varma vattnet och såpan känns mot din hud. Om så är fallet så diska på!

 

Jag lever trots allt inte deras liv utan jag lever mitt egna

Poängen är att du ska göra det som gör dig glad. Det kommer kanske ta tid och det kommer troligen vara en svår resa som kommer kräva en del uppoffringar men det är möjligt att nå målet.

Jag är fortfarande på min egna resa mot mitt mål och denna texten nämner endast det som hjälpt mig. En del människor, både främlingar och bekanta har ifrågasatt mina val och tycker saker jag gör är konstigt men jag har inte låtit det stoppa mig. Jag lever trots allt inte deras liv utan jag lever mitt egna.

 

David Rhodin
Ambassadör (H)järnkoll Skåne

Kommentarsfunktionen är stängd.